Fenix Search

DESATERO KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

V lednovém newsletteru jsem psala článek o prognóze trhu práce v roce 2020. Jako bych nic nenapsala… Co nás čeká se dá těžko odhadnout. Ale troufám si říct, že firmy už potkalo nebo v dohledné době potká v určitých oborech propouštění a následně po „uklidnění situace“ opět masivní nábory. V obou případech bude potřeba dobře rozpoznat kolik a jakých zaměstnanců si ponechat nebo kolik nových zaměstnat? Jakým firemním aktivitám se dále věnovat a které opustit?

Doporučuji seznam aktivit, malé desatero krizového řízení lidských zdrojů, které by měli mít v době krize na paměti jak HR manažeři, tak majitelé a manažeři firem proto, aby dopad na počty a kvalitu pracovníků firem byl co nejmenší.

  1. Vytvořte tým, krizový tým z manažerů a vedoucích. Využijte svých interních ověřených manažerů nebo externích krizových zkušených manažerů. Optimální složení členů týmu je: vedoucí týmu/krizový manažer, HR manažer finanční ředitel, výrobní ředitel, právní zástupce, PR a marketing. Team potřebuje jasného vedoucího (udává příkazy, distribuuje úlohy, shromažďuje informace, dělá klíčová rozhodnutí, dobře komunikuje).
  2. Ale nepřetěžujte výkonné a spolehlivé zaměstnance. Dlouhodobý tlak na „jedničky“ může způsobit vyhoření, deziluzi a nezájem o další osud firmy u těch nejvýkonnějších lidí, protože si časem připadají zneužívaní. Správný přístup je přeorientovat se tak, aby firma dělala to, na čem skutečně záleží, a rozložila úkoly co rovnoměrně.
  3. Váš „krizový“ manažer by měl být podřízeným příkladem tak, aby na první místo nekladl svůj vlastní zájem a prospěch. Je potřeba mít v takové vypjaté situaci člověka vyzrálého, ohleduplného a empatického. Není totiž důležité, kdo má pravdu, ale jaká je pravda. Ano, je to velmi citlivé téma… Kolik šéfů by otevřeně přiznalo skutečnost, že tehdy sáhli při výběru manažera vedle?
  4. Zajistěte svým týmům možnost předávat si informace a komunikovat. Jednoduše tak, aby pravá ruka věděla, co dělá levá. Doporučované kanály jsou: intranet společnosti, HR info centrum, infolinka pro zaměstnance, denní aktuální info/nástěnky/emailové aktualizace.
  5. Mějte vysokou míru nedůvěry, všímavosti a kritického myšlení. Buďte vnímaví a pravdivější vůči sobě a ostatním více, než kdy jindy. Analyzujte data a informace a neustále je znovu ověřujte. Protože, co platilo včera, může být v době krize o pár hodin později jinak. Jednejte rychle a konejte. Pokud vnímáte, že je třeba počkat s rozhodnutím s ohledem na vývoj situace, vyčkejte. Chovejte se uváženě k situaci, která je bezesporu vážná, ale nepanikařte.
  6. Předávejte lidem pravdivé a relevantní informace. Frustrovaní jsou všichni, jste na jedné lodi. Jste dospělí a nepotřebujete se chlácholit. Potřebujete pravdu, na které je možné stavět další plány.
  7. Zadávejte sobě a lidem dílčí úkoly a dopřejte si radost z dílčích cílů, které vedou k velkým cílům.
  8. Chvalte zaměstnance a važte si jich. Plány se vám pravděpodobně nedaří plnit tak, jak jste v lednu 2020 očekávali. Ujistěte své zaměstnance, že se to nepodařilo kvůli krizi, nikoliv kvůli jejich chybám.
  9. Chystáte-li propouštění nebo propouštíte. Pak je nezbytné jednoznačně lidem představit plán. Zamezíte tak interním bojům o pracovní místa, intrikám a odvádění pozornosti od práce samotné.
  10. Při revitalizace podniku je role HR klíčová. Je potřeba motivovat zbylé zaměstnance, rychle překonat prožitá traumata. Cenní zaměstnanci, kteří odešli v době krize musí být nahrazeni.

Přeji všem, aby krize měla na váš podnik co nejmenší dopad a měla jen krátkého trvání. Také si přeji, aby krize byla svým způsobem důvodem ke změně, růstu a novému vývoji (nejen) v řízení lidských zdrojů. Pokud v tomto období potřebujete pomoci právě s HR, neváhejte se na nás obrátit.

Lucie Sedláčková

Zdroje:

Ing. Skoták Jaroslav, MBA, krizový manažer
https://www.monster.cz/cz/nabor/clanky/management/udrzeni-zamestnancu/krize-a-jak-dal/
https://www.akutne.cz/res/publikace/26-crm.pdf
https://www.monster.cz/cz/nabor/clanky/management/udrzeni-zamestnancu/deset-chyb-ktere-delaji-sefove-v-krizi/
https://www.kmosek.com/krizove-rizeni-a-krizovy-management-hr/5/

logo
ikona ikona ikona
© 2024 Fenix Search | SLOVNÍK | ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ (GDPR) | tvorba admiva